Łatwa i szybka ręczna kalibracja;
Korpus wykonany z aluminium;
Antypoślizgowa gumowana rękojeść;
Guma na okularze dla komfortowych odczytów;
Regulacja ostrości podziałki w okularze;
Kompaktowy i przenośny;
Wysoka jakość wykonania;
Zapewnia szybkie i dokładne pomiary cieczy;
Pomiar przy oświetleniu dziennym i sztucznym;
Stan: Nowy, fabryczny zestaw.
Zastosowanie:
niezbędny przy produkcji wina
niezastąpiony przy kontroli owoców w trakcie zbiorów i ich przetwarzania
pozwala określić szacunkową ilość cukrów w sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej
do użytku w terenie, bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia.
Kalibracja refraktometru
Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):
otworzyć pokrywę pryzmatu,
za pomocą pipety umieścić 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza.
odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer.
Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości „0”.